zuinig-autorijden

zuinig-autorijden: 10 praktische tips & nuttige informatie

Zuinige auto kopen

Er zijn een aantal zaken die je in overweging kunt nemen als je een zuinige auto wilt kopen. Uiteraard is het gewicht van de auto bepalend voor de hoogte van de wegenbelasting en de premie van de autoverzekering. Betrek echter ook de verbruikskosten bij je keuze. Daarmee kun je fors besparen op brandstofkosten.

Schat eerst je kilometerverbruik om te bepalen voor welke brandstof je kiest bij de aanschaf van een nieuwe auto. Je kunt je kilometerverbruik uit het verleden als maatstaf gebruiken. Als je per jaar minder dan 15.000 kilometer rijdt, is een auto met een benzinemotor een goede optie. Auto’s op benzine zijn over het algemeen goedkoper dan dieselauto’s of auto’s op autogas. De wegenbelasting is gunstiger,  net als de afschrijving op benzineauto’s. Nieuw zijn de hybride auto’s die een zeer zuinige benzinemotor combineren met een elektromotor. Een auto op LPG (autogas) is gunstig als je naar de brandstofkosten kijkt. Het nadeel van LPG is het gewicht en de ruimte van de tank. In het buitenland is LPG tanken lastiger omdat deze brandstof daar niet veel verkocht wordt. Het voordeel is dat LPG milieuvriendelijker is. Er zijn lichtere tanks op de markt, waardoor het gewicht ook een kleinere rol kan spelen.

Dealers zijn verplicht iedere nieuwe auto in de verkoop te voorzien van een energielabel. Aan het energielabel kun je zien hoe zuinig de auto is en wat de belasting voor het milieu is. A en B labels zijn tien tot twintig procent zuiniger in brandstofkosten. Wanneer je weet welke auto je zoekt, loont het zich uiteraard alle aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Bij sommige dealers krijg je (inruil)korting of worden accessoires cadeau gedaan. Snuffel eerst goed in kranten en op websites, zodat je uit alle aanbiedingen de beste keuze kunt maken.

Het nieuwe rijden

‘Het nieuwe rijden’ is een landelijke campagne om automobilisten, beroepschauffeurs en wagenparkbeheerders energiebewust te maken en aan te zetten tot een energie-efficiënter aankoop- en rijgedrag. Door de rijstijl aan te passen, kun je flink besparen op autokosten. De nieuwe rijstijl zorgt volgens de campagne voor meer comfort voor bestuurder en passagiers. Het belangrijkste is natuurlijk de zorg voor het milieu. Wanneer je alle tips van ‘het nieuwe rijden’ ter harte neemt, kun je tien procent op brandstofkosten besparen, heb je minder kosten aan reparaties en wordt het een stuk veiliger op de weg.

Tips voor het nieuwe rijden:

Soepel rijden en weinig remmen kun je bereiken door ver vooruit te kijken in het verkeer. Laat het gas los wanneer je een rood verkeerslicht nadert. Laat je auto uitrollen. Je verspilt zo weinig brandstof en de kans is groot dat in de tussentijd het licht weer op groen springt en je niet hoeft op te trekken. Deze rijstijl kan al vijf procent op de brandstofkosten besparen.
Gebruik de cruise control als die aanwezig is. Probeer rustig en constant te rijden met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling. Schakel zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling (tussen de 2000 en 2500 toeren).
Omdat een koude motor meer brandstof verbruikt is het zuiniger om in het begin rustig te rijden en geen gas te geven op het moment dat je de auto start. De meest zuinige snelheid ligt over het algemeen tussen 70 en 90 kilometer per uur, maar dat hangt ook van het type auto af.
Rijdt recht op je doel af en gebruik geen omwegen. Raadpleeg de routebeschrijving zodat je niet onnodig hoeft rond te rijden. Als je geen navigatiesysteem hebt, zorg dan voor een plattegrond in de auto. Plan meerdere routes en afspraken op een dag zo in dat je niet heen en weer hoeft te rijden.

Let bij de aanschaf van een nieuwe auto op het energielabel. Label A en B zijn twintig procent zuiniger dan de gemiddelde auto. Regelmatig onderhoud voorkomt dure reparaties. Check regelmatig de bandenspanning.
Vind je dit allemaal ingewikkeld, dan kun je via de ANWB een speciale training voor het nieuwe rijden volgen.

Zuinig met brandstof

Bij de aanschaf van een nieuwe auto kun je aan het energielabel zien of het een zuinige auto is. In 2007 hebben de ANWB, Stichting Milieu en Natuur en het Wereld Natuur Fonds onderzoek gedaan naar de zuinigste auto. De Polo Bleu Motion van Volkswagen won dat jaar de titel. Ben je van plan voor de zuinigste auto te gaan? Kijk dan via zoekfuncties op het internet welke mogelijkheden je op dit moment hebt. Diverse websites zijn erop gericht informatie te verstrekken over tankstations met de goedkoopste brandstofprijzen. De sites worden regelmatig vernieuwd. Een onbemand tankstation is goedkoper dan een bemande. Soms is het goedkoper om in het buitenland te tanken, maar dan moet je wel vlakbij de grens wonen of toevallig net in dat land een reisbestemming hebben.

Brandstof bezuinigen door aanpassen rijstijl
Meestal voel je zelf aan of de motor ‘lekker loopt’. In dat geval rijd je het meest efficiënt: het juiste toerental en in de juiste versnelling. Zet alle onnodige brandstofverbruikers als airco, stoelverwarming, en dergelijke uit. Rijd rustig en consequent, bij voorkeur met de cruise control aan (indien aanwezig). Zorg dat de auto geen onnodig gewicht meedraagt en check maandelijks de bandenspanning.

Zuinig met onderdelen

Een volgeladen auto verhoogt de weerstand van de auto. Het gevolg daarvan is dat de auto meer brandstof verbruikt. De motor moet harder werken om het gewicht te verplaatsen. Houd de auto daarom schoon en haal de spullen die je niet nodig hebt eruit. Wanneer je echt wel volgeladen de weg op moet, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, pas dan de bandenspanning aan en zorg dat de wielen goed uitgelijnd zijn.

Nieuwe auto’s worden automatisch voorzien van airconditioning. Realiseer je dat dit een brandstofverbruiker is. Gebruik de airconditioning alleen wanneer dat echt nodig is. Je kunt zelf ervoor zorgen dat je auto koel blijft. Parkeer hem bijvoorbeeld in de schaduw of bedek het raam met een krant om de zon te weren. De achterruit- en stoelverwarming kosten je ook brandstof. Deze niet gebruiken, scheelt je 4 tot 5 procent op de brandstofkosten.

Ruitenwisservloeistof is kant-en-klaar te koop. Je kunt echter zelf ook heel eenvoudig en een stuk goedkoper je eigen ruitenwisservloeistof maken. Gebruik een oude fles en vul deze met één tiende allesreiniger, drie tiende spiritus en zes tiende water. De spiritus verwijdert vet en werkt als antivries.

Starten en parkeren

Je kunt bij je deelname aan het verkeer bezuinigen door je rijstijl aan te passen. Veel maatregelen zijn eenvoudig uit te voeren.
Een koude motor verbruikt twee keer zoveel brandstof als een warme motor. Bovendien slijt een koude motor sneller. Rijd daarom rustig weg en geef de motor tijd om warm te laten worden. Laat de motor niet warmdraaien door stil te blijven staan. Neem plaats in de auto, zet de stoel goed en stel de spiegels, gordel om, radio en navigatie instellen, en als je er helemaal klaar voor bentstart je de motor pas.

Zet je motor uit als je voor een open brug staat of bij een druk kruispunt waar het licht op rood staat en het nog wel even duurt voordat je kunt doorrijden. Het is een algemene regel dat je bij een stoptijd van meer dan een halve minuut de motor beter even af kunt zetten.

Trek zo langzaam mogelijk op (zonder andere weggebruikers te irriteren). Snel optrekken kost extra brandstof en je banden slijten sneller. Wanneer je in de file staat, kun je beter wachten en pas optrekken als je enkele meters naar voren kunt.

Omdat een warme motor minder brandstof verbruikt dan een koude, bespaar je geld door de auto in de gewenste rijrichting van het vertrek in te parkeren. Op die manier hoef je niet met je koude motor te keren.

Zoek een alternatief

Het ligt een beetje voor de hand, maar de meest zuinige tip voor besparingen op de auto is: laat de auto staan en neem de fiets. Voor korte afstanden is het praktischer om de fiets te nemen. In de binnenstad van grotere steden scheelt dat naast brandstof ook parkeergeld. Fiets je niet graag, dan kun je kiezen voor openbaar vervoer. Met het openbaar vervoer kom je sneller en goedkoper in het centrum van een grote stad.

Met carpoolen bespaar je ook kosten. Speek met een collega af dat jullie om en om autorijden, dan bespaar je in ieder geval de helft. Beter is nog meer collega’s voor je plan te strikken. Als je met zijn vijven bent, hoeft ieder slechts één dag voor eigen rekening te nemen.

Als je een bijeenkomst organiseert, loont het zich een zaal of vergaderruimte te huren vlakbij een treinstation. Voor feestjes is een dergelijke locatie helemaal perfect, want er hoeft geen Bob gekozen te worden.

Zuinige verzekering

Er zijn veel soorten autoverzekeringen en je kunt veel sparen op de autoverzekering als je de verschillende polissen met elkaar vergelijkt. Je moet in ieder geval een Wettelijke Aansprakelijkheid verzekering afsluiten. Deze verzekering is beter bekend als WA-verzekering. De WA-verzekering is wettelijk verplicht voor iedere eigenaar van een motorvoertuig.

Naast de WA-verzekering kun je kiezen voor uitgebreidere autoverzekeringen. De WA-verzekering keert geen schadevergoeding aan je eigen auto uit. Deze verzekering is erg geschikt voor oudere typen auto’s. Wanneer je een duurdere auto rijdt en je wilt niet zelf opdraaien voor eventuele schades, dan kun je kiezen voor een aanvullende of allrisk verzekering. Het wordt dan belangrijk alle voorwaarden met elkaar te vergelijken. Kies dan niet alleen voor de goedkoopste premie, maar kijk of de bijbehorende voorwaarden ook interessant voor je zijn.

Er zijn vele aanbieders op de autoverzekeringsmarkt. Bij de één krijg je korting omdat je vrouw bent, de ander geeft extra korting omdat je in een zuinige auto rijdt. Het blijft dat veel autobezitters tot wel 50% kunnen besparen wat de autoverzekering betreft. Het loont zich daarom om de autoverzekeringen goed met elkaar te vergelijken.

Over het algemeen geldt: hoe hoger de premie, hoe uitgebreider de dekking. Ook hangt de premie af van het soort motorvoertuig, de wijze van gebruik en de regio. Het gewicht van de auto kan eveneens een factor zijn. Schadevrije jaren tellen nog steeds mee voor de no-claimkorting die kan oplopen tussen de 75 en 80%.

Zuinig onderhoud

De technische staat van de auto is zeer bepalend voor het brandstofverbruik en overige autokosten, zoals reparaties. Zorg er daarom voor dat je de auto regelmatig een onderhoudsbeurt geeft.

Het komt maar al te vaak voor dat garages reparaties slordig uitvoeren of kosten in rekening brengen die niet zijn gemaakt. Vraag bij verschillende garages van tevoren om een prijsopgave en sta op een gespecificeerde nota. Je kunt uiteraard op een heleboel kosten besparen als je het één en ander zelf kunt doen, zoals het oliepeil checken en bijvullen, de bandenspanning regelen en dergelijke. Ook al ben je niet handig of technisch ingesteld, via internet of via boeken kun je lezen hoe je een aantal zaken eenvoudig zelf kunt doen.

Banden

De bandenspanning moet maandelijks gecheckt worden. Brede en zachte banden hebben meer rolweerstand dan smalle harde banden. De aanbevolen bandenspanning verschilt per autotype. Er is een adviesspanning voor het gebruik op de autosnelweg en een hogere adviesspanning voor beladen toestand. Voor brandstofbesparing kies je bij voorkeur de hogere adviesspanning. De juiste bandenspanning kan 2 tot 3 procent besparing in de brandstofkosten opleveren. Contoleer bij de bandenspanning direct of de banden nog goed zijn en er geen scheurtjes of spijkers of iets dergelijks in zitten.

Luchtfilter

Vervang het luchtfilter regelmatig. Een te hoge dosering zuurstof veroorzaakt een hoog benzinegebruik.

Uitlijnen

Bij een juiste uitlijning rolt de auto lichter en hiermee bespaar je benzine.

Auto wassen

Wie denkt dat je door zelf je auto te wassen automatisch geld bespaart, heeft het mis. Als er een tuinslang aan te pas komt, kost één wasbeurt gemiddeld 150 liter water. Neem dan liever een emmer en een spons. Gooi je het sop in het putje van de straat weg, realiseer je dan dat dit putje bedoeld is om regenwater weg te laten lopen. Het zuiveren van het water kost in dat geval extra werk en gaat ook weer ten koste van het milieu. Kies liever voor de wasstraat. Vaak kun je voor een 1 euro al je auto wassen in de wasstraat met zelfbediening.

Verdienen met je auto

Je kunt met je auto geld verdienen. Op meerdere manieren!

Autoreclame

Je kunt met stickers reclame maken met je auto. Het hangt er vanaf hoe ver je met de stickers wilt gaan. Als je alleen je voorportieren ter beschikking stelt, kun je een maandelijkse bijdrage van bijna tweehonderd euro verwachten, maar ga je all-the-way (dus je beplakt je hele auto) dan kunnen de verdiensten tot een krappe duizend euro per maand oplopen! Er zijn diverse websites die geld aanbieden voor stickerreclame op je auto.

Carpoolen

Je kunt een bijdrage in de kosten vragen aan collega’s om met jouw auto mee te rijden van en naar het werk. Je kunt ook een advertentie plaatsen om meebetalende passagiers te verzamelen als je bijvoorbeeld op een bedrijventerrein werkt. De kans is groot dat daar mensen tussen zitten die interesse hebben.

Chauffeuren

Als je het leuk vindt om te rijden en je hebt vrije tijd over, dan kun je (via advertenties) mensen werven om ze tegen betaling te chauffeuren. Je kunt ook, mits je ruimte in je auto hebt, mensen laten meerijden naar je vakantiebestemming. Daar kun je een vaste vergoeding voor vragen of de helft van de brandstof. Daarmee bespaar je in ieder geval een leuk bedrag op je vakantiebudget.

Koeriersdienst

Regelmatig zoeken (pakket)bedrijven en zorginstellingen mensen die met eigen auto tegen een vergoeding willen koerieren. Je kunt ook jezelf als zodanig aanbieden bij zorginstellingen, koeriersdiensten of verzendbedrijven.

Zuinge leaseauto's

De Belastingdienst heeft in 2008 nieuwe regels ingevoerd met betrekking tot leaseauto’s. Wie meer dan 500 kilometer privé rijdt met de auto van de baas, zal belasting moeten betalen. De Belastingdienst ziet dit namelijk als een extra bron van inkomsten (in natura) die je ontvangt van je werkgever. Je zult je dus moeten afvragen of je de auto privé wilt rijden en de fiscale bijtelling voor lief neemt. De belastingdienst heeft verschillende manieren om erachter te komen of je inderdaad minder dan 500 kilometer rijdt.

De fiscale bijtelling voor leaseauto’s is in 2008 gesteld op 25%. Rijd je echter in een milieuvriendelijke leaseauto, dan geldt er een bijtelling van 14%. Per 1 januari 2009 is een tussentarief bij gekomen van 20% voor zuinige auto’s. Je kunt zelf uitrekenen hoeveel de bijtelling wordt, door het percentage dat op jouw leaseauto betrekking heeft te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde van de auto. De uitkomst hiervan tel je op bij je brutoloon. Je kunt eventueel in aanmerking komen voor aftrekposten als je een eigen bijdrage aan je werkgever betaald of zelf de brandstof betaalt.
De bijtelling is 14% voor auto's met een CO2-uitstoot die:
  • 95 gram of minder is per kilometer voor auto's die op diesel rijden
  • 110 gram of minder is per kilometer voor auto's die niet op diesel rijden (bijvoorbeeld auto’s die rijden op gas of benzine of hybride auto’s)
  • werkgever moet kunnen bewijzen dat de auto hieraan voldoet.
De bijtelling is 20% voor auto's met een CO2-uitstoot die:
  • 116 gram of minder is per kilometer voor auto's die op diesel rijden
  • 140 gram of minder is per kilometer voor auto's die niet op diesel rijden (bijvoorbeeld auto’s die rijden op gas of benzine of hybride auto’s)
  • werkgever moet kunnen bewijzen dat de auto hieraan voldoet
  • De bijtelling is 20%. Maar er als sprake is van excessief privégebruik, dan is de werkelijke waarde van het excessieve privégebruik belast. Hierop mag de werkgever dan 5% van de waarde van de auto in mindering brengen.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over zuinig autorijden

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!